Milieu

Een waterontharder is millieuvriendelijk, zelfs het regeneratiezout is niet schadelijk voor het milieu. Zout is gewoon een natuurproduct dat wordt gewonnen uit de bodem. Een waterontharder loost slechts een kleine hoeveelheid zout in het riool. Via de riolering komt het terecht bij de waterzuivering die het zout vervolgens weer uit het water haalt. Ideaal zou het zijn om het vervolgens weer te gaan gebruiken als onthardingszout voor de waterontharder maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.

De moderne waterontharders die Kooijmans Kalkvrij gebruikt, werken steeds efficiënter. Ze verbruiken nog geen 50% van het regeneratiezout dat conventionele systemen met nodig hebben.

Ontharden van water in algemene zin is per saldo erg goed voor het milieu. Het energieverbruik van apparaten die water moeten opwarmen daalt en er komen veel fosfaten in het milieu terecht omdat zacht water nog maar de heft van de hoeveel waspoeder, vaatwasmiddel andere schoonmaakmiddelen nodig heeft.

Er zijn studies die aantonen dat de CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin vermindert dankzij de installatie van een waterontharder. Door de waterontharder verbruik je minder schoonmaakmiddelen, zeep, shampoo, wasmiddel, etc. en gaan je apparaten langer mee. Wanneer je deze voordelen optelt is het duidelijk dat een waterontharder het milieu niet belast

Voordelen waterontharder
Voor wie twijfels heeft over een waterontharder, sommen we hier kort nog even de voordelen op. Naast de milieuvriendelijke eigenschappen, zijn er ook een aantal financiële voordelen.

1. Apparaten gaan langer mee

Door het gebruik van een waterontharder, zal de levensduur van apparaten flink stijgen. De levensduur kan er met 30 % op vooruit gaan. Vooral huishoudelijk apparaten hebben hier onder te lijden. Ook kleding zal op die manier sneller aangetast worden.

2. Stookkosten gaan omlaag

Kalkvrije leidingen zorgen ervoor dat je apparaten minder energie verbruiken. De warmtewisselaar blijft met kalkvrij water schoon en dan is het water ook eerder warm.

3. Gebruik van schoonmaak, was- en reinigingsmiddelen daalt

Je gebruikt heel wat minder zeep, shampoo, wasmiddel, wasverzachter, etc. dankzij de waterontharder. Het verbruik daalt dan met ongeveer 25 tot 30 procent wat een kostenbesparing van zo’n 15% oplevert.

(Bron: CBS)